Auto van de zaak

Sep
12
2013
Auto van de zaak

Voor medewerkers die voor hun werkzaamheden een auto (van de zaak) nodig hebben, bestaan in feite zijn er twee mogelijkheden. Beide mogelijkheden kennen verschillende opties. De constructie die u kiest is van invloed op uw fiscale winst, btw-aftrek en de kosten die u heeft aan het gebruik van een auto voor de zaak. Onderstaand schema geeft u een kort overzicht, dit overzicht wordt toegelicht in de rest van het bestand.

– U of uw werknemers rijden in hun eigen auto voor de zaak
– U en uw werknemers rijden in een auto van de zaak zowel zakelijk als privé

Voor zakelijke kilometers kunnen u en uw werknemer(s) een eigen auto of een auto van de onderneming gebruiken. De Belastingdienst onderscheidt verschillende situaties:

1) U of uw werknemer rijdt zakelijke kilometers in een eigen auto of huurauto

Voor zakelijke kilometers kunnen u en uw werknemer(s) een eigen auto of een auto van de onderneming gebruiken. De Belastingdienst onderscheidt verschillende situaties:

a) U rijdt zakelijke kilometers in uw eigen auto of een huurauto
U mag € 0,19 per kilometer van uw opbrengst aftrekken voor de zakelijke ritten die u met uw eigen auto maakt. Ook als u de auto huurt, mag u € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van uw opbrengst aftrekken.
Als uw auto privévermogen is, kunt u geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag u de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat u gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

b) Uw werknemer rijdt zakelijke kilometers in zijn eigen auto
Als uw werknemer in zijn eigen auto zakelijke ritten maakt voor uw onderneming, kunt u hem daarvoor een belasting- en premievrije kilometervergoeding betalen van maximaal € 0,19 per kilometer. Deze vergoeding kunt u uw werknemer ook betalen voor woon-werkverkeer. Als uw werknemer in zijn eigen auto rijdt voor uw onderneming, kunt u geen btw aftrekken.

2) U rijdt zakelijke kilometers in een auto van uw onderneming

Als u in een auto van uw onderneming rijdt, behoort de auto tot uw ondernemingsvermogen en dus niet tot uw privévermogen. De autokosten zijn dan voor rekening van uw onderneming. Hoe komt uw onderneming aan een auto? Er zijn enkele mogelijkheden:

a) Uw eigen auto wordt een auto van uw onderneming
Als uw eigen auto een auto van uw onderneming wordt, gaat de auto voor de inkomstenbelasting van uw privévermogen naar het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto neemt u ook op in de (begin)balans van uw onderneming. Houd daarbij rekening met kilometerstanden, schades en eventuele extra voorzieningen. Voortaan zijn de kosten voor de auto voor rekening van uw onderneming. Deze autokosten kunt u van de opbrengsten aftrekken. Houd daarbij rekening met uw privégebruik van de auto.
Als uw eigen auto een auto van uw onderneming wordt, kunt u de btw die u hebt betaald bij de aanschaf van de auto, niet alsnog als voorbelasting aftrekken. U had de auto immers al aangeschaft voordat u uw onderneming begon. Wel mag u de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Daarbij kunt u uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

b) U koopt een auto voor uw onderneming
Als u voor uw onderneming een auto koopt, komt de auto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto is gelijk aan de prijs die u ervoor betaalt. De kosten van de auto kunt u van de opbrengsten aftrekken. Houd daarbij rekening met uw privégebruik van de auto.
De autohandelaar zal u btw in rekening brengen. Voor zover u met btw belaste prestaties verricht, kunt u deze btw als voorbelasting aftrekken van de btw die u moet betalen. Over het privégebruik betaalt u later btw terug.
Als u een gebruikte auto koopt van een handelaar die de zogenoemde margeregeling toepast, of van een particulier, staat er geen btw op de factuur. U kunt dan ook geen btw aftrekken. Wel mag u de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Daarbij kunt u uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

c) U leaset een auto voor uw onderneming
Een leaseauto hoort niet tot het vermogen van uw onderneming. Maar uw onderneming draagt wel de kosten, zoals leasetermijnen en brandstof. Verder gelden voor een leaseauto dezelfde regels als voor een gekochte auto. U mag de kosten aftrekken van de opbrengsten. Als u de leaseauto privé gebruikt, moet u uw privégebruik van de autokosten aftrekken.
De leasemaatschappij brengt u btw in rekening. Deze kunt u als voorbelasting aftrekken, voor zover u prestaties verricht die met btw zijn belast.

Rekentool

Vergelijk met deze handige tool wat het u kost als u de auto privé of op de zaak zet. Zo maakt u de juiste keuze en betaalt u niet onnodig teveel. Deze tool heeft haar beperkingen. Krosse Advies kan voor u precies uitrekenen welke constructie voor u het meest voordelig is. Hierin wordt rekening gehouden met factoren als de door u gehanteerde arbeidscontracten, risicobeperking en uiteraard belastingen.

(Bron)


    Zoek een ander artikel in de kennisbank:
    © Copyright Krosse Advies Groep || Design: Stuurlui Online Marketing